By admin 15 July 2020

Top July GK Questions by Online Classes for Bank Exams

Current GK is one of the most dreaded yet significant sections in any competitive examination. You just can’t ignore it for ignoring it is going to cost you the selection. So much to read, what to follow, how to follow and the most important of all, how to memorize so many facts and information!! This is one section where practice is not of utmost importance like it is in Quantitative Aptitude, English Language etc. but here your memory is tested.

So, the teachers at Vidya Guru, the Best Online SSC CGL Coaching Classes in the country, emphasize Revision, revision and again revision for cracking this section. Enough discussion on the complications of the section!!  But we are not here to tell you the problem; rather we are here to ensure that you get the solution and also assimilate it in such a way that you won’t forget anything at all. So, how should do you go about it?

  • You are reading it from one or two sources and then again revising may be twice and thrice. But there the information is mostly given and it is not in the question-answer format. However, you have to face only questions in the examination.
  • That is why; it becomes important that you revise your current affairs through practice of questions also. This will help you become familiarized with the pattern and also your mind will be able to process the information in this form.
  • When you are writing your examination, these practice questions will come to your memory directly. You will be able to recall them correctly and answer the questions.
  • With that in mind, we, at Vidya Guru, have come up with the concept of revision of current affairs through questions-answers to help you retain information in a more effective manner. The questions will be mixed in order to give you the exam-like feeling. That is why the questions will not be based on one particular topic only.
  • Take this quiz as a mini mock test and check your scores. If you are scoring 50% after negative marking, you have to work further on your preparation. Go back to your study materials and read it again. If you are scoring 50%-75%, you require more practice of questions rather than only going through your notes. However, if you are scoring above 75%, congratulations, you are doing the right thing!!

So, let’s dive into the first set of questions and check where we stand in our preparation.

We sincerely hope that it will be helpful for your preparation!!

Question 1. The Prime Minister has launched the ‘CHAMPIONS’ platform in order to help which among the following in the country?

  1. MSME Units
  2. Agriculture marketing firms
  3. Fisheries sector
  4. Corona Warriors

Sol: Option 1

Question 2. Which among the following has launched ‘C-TAP’ in order to provide access to life saving technology to all?

  1. World Economic Forum
  2. World Health Organization
  3. International Monetary Fund
  4. Organization for Economic Cooperation and Development

Sol: Option 2

Question 3. Who among the following is the only cricketer to have featured in the Forbes richest sportspersons list 2020?

  1. Virat Kohli
  2. Mahendra Singh Dhoni
  3. Rohit Sharma
  4. AB De Villiers

Sol: Option 1

Question 4. Who among the following has recently launched the Khleo India e-Pathshala Program?

  1. Narendra Modi
  2. Sourav Ganguly
  3. Kiren Rijiju
  4. Sachin Tendulkar

Sol: Option 3

Question 5. Bobby Morrow, who passed away recently, was famous in which among the following disciplines?

  1. Athletics
  2. Music
  3. Dance
  4. None of these

Sol: Option 1

Question 6. Which among the following has become the 1st cyclone to hit Maharashtra in over 129 years?

  1. Nisarga
  2. Amphan
  3. Bulbul
  4. Nirupa

Sol: Option 1

Question 7. The Real-Time Electricity Market has recently been launched by which among the following?

  1. Ministry of New and Renewable Energy
  2. Ministry of Coal
  3. Indian Energy Exchange
  4. Indian Institute of Power

Sol: Option 3

Question 8. The Defence Research and Development Organization has recently launched a disinfection unit named

  1. Ultra Swachh
  2. Suraksha Swachh
  3. Suraksha Kavach
  4. Corona Kavach

Sol: Option 1

Question 9. The Government of India has recently launched a new initiative to conduct a skill mapping exercise of the overseas Indian citizens. What is the name of this initiative?

  1. SIDDHI
  2. SWADES
  3. NISTHA
  4. NITI

Sol: Option 2

Question 10. Who among the following has been appointed as the new President of the Confederation of Indian Industry?

  1. Uday Kotak
  2. Anand Mahindra
  3. Ratan Tata
  4. Mukesh Ambani

Sol: Option 1

Question 11. The PM SVANidhi scheme has been launched by which among the following recently?

  1. Ministry of Health and Family Welfare
  2. Ministry of Tribal Welfare
  3. Ministry of Housing and Urban Affairs
  4. Ministry of Social Justice and Empowerment

Sol: Option 3

Question 12. Which of the following groups are covered under the Kisan Credit Card scheme?

  1. Fishermen
  2. Dairy Farmers
  3. Poultry Farms
  4. All of the above

Sol: Option 4

Question 13. What is the scheme launched by the Government of India to provide fresh opportunities to the graduates in urban local bodies?

  1. TULIP
  2. CITYThon
  3. URBAN
  4. SEHAR

Sol: Option 1

Question 14. Which among the following has become the first state to provide free internet to the people under Below Poverty Line?

  1. Karnataka
  2. Kerala
  3. Himachal Pradesh
  4. Gujarat

Sol: Option 2

Question 15. Which among the following states has launched ‘SPANDAN’ campaign to check mental stress among the police personnel?

  1. Bihar
  2. Chhattisgarh
  3. Jharkhand
  4. Madhya Pradesh

Sol: Option 2

Question 16. Which among the following has recently launched the ‘Payments Infrastructure Development Fund to encourage people to acquire Point-of-Sale infrastructure?

  1. National Payments Corporation of India
  2. Reserve Bank of India
  3. State Bank of India
  4. Indian Banks’ Association

Sol: Option 2

Question 17. Who among the following has been awarded the Commonwealth Short Story Prize for the Asia Region in 2020?

  1. Girija Prasad Basu
  2. Shekhar Suman
  3. Kritika Pandey
  4. Rajeev Topno

Sol: Option 3

Question 18. Which among the following is going to host the Unique Twin Summit in January 2021 to bring together the government and private sector together?

  1. International Monetary Fund
  2. World Economic Forum
  3. World Bank
  4. Asian Development Bank

Sol: Option 2

Question 19. The Global Vaccine Summit 2020 was organized in which among the following countries?

  1. USA
  2. United Kingdom
  3. India
  4. France

Sol: Option 2

Question 20. Which among the following states has recently launched the ‘MeraVatan’ application to track the salary information of the government employees?

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Jammu and Kashmir
  4. Himachal Pradesh

Sol: Option 3

This is all for today!! Attempt all our quizzes and let us know your score in the comments section. We shall come up with the next set very soon. Till then, keep on revising and sharpening your knowledge by accessing Video Lectures for Bank PO Preparation on our YouTube Channel so that you can perform well in the next quiz.

We shall come up with many more interesting materials and quizzes for the other subjects as well. Keep on following us on Vidyaguru Blog.

If you feel we are of help, do check our online courses also.

All the Best!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Fill the form below